Trei artisti si trei dueluri

Initial, în mintea mea Duelul viorilor a fost o joaca. Dar dupa o a doua editie în care aceiasi eroi s-au lasat atrasi în aventura unui turneu dens si obositor de-a lungul si de-a latul tarii, facând sali de peste 1000 de locuri sa para neîncapatoare, am ajuns sa cred ca joaca noastra de-a duelul a devenit serioasa. Iata ca o a treia editie în toamna anului 2013 va avea loc în aceeasi distributie, cu toate impedimentele care s-au ivit pe parcurs si care, din fericire, au fost depasite. Am început deja sa fim imitati, copiati, sa se inventeze false dueluri cu false viori celebre, ceea ce, mai departe de entuziasmul publicului, e o noua dovada a faptului ca Duelul viorilor este un succes.

Devenit deja un brand, obtinând notorietate si admiratori de la un an la altul, turneul Duelul viorilor organizat de Radio România Cultural si Asociatia Culturala Accendo a ajuns la a treia editie, care va duce din nou cele doua viori celebre, adevarate opere de arta - Guarneri del Gesu "Catedrala" a lui George Enescu (pusa la dispozitie de Muzeul National "George Enescu", în patrimoniul caruia se afla) si Stradivarius "Pachoud" - si pe cei doi artisti de talie internationala care le mânuiesc cu maiestrie, Gabriel Croitoru si Liviu Prunaru, alaturi de Horia Mihail în sali de concert din România unde sunt asteptati cu nerabdare.

Editia I a însemnat 26 septembrie - 6 octombrie 2011, 6 orase, 6 sali, 6 concerte, peste 5000 de spectatori, mai mult de 2000 de km parcursi.

Editia a II-a s-a desfasurat între 12 si 25 septembrie 2012, cei trei apreciati interpreti strabatând mai mult de 3000 de km si smulgând aplauze îndelungi de la peste 7000 de spectatori din 9 orase pe care i-au încântat cu un repertoriu atractiv si alte aplauze, virtuale, de la sutele de mii de ascultatori ce au putut auzi la radio, live, concertul de la Bucuresti.

Editia a III-a începe pe 23 septembrie si se va încheia pe 4 octombrie 2013, ducându-i pe cei trei în 8 orase din România.

Anul trecut gândurile celor trei sunau astfel. "De când am gândit acest proiect, am realizat ca nu va exista decât un singur posibil câstigator si acela este publicul", spune pianistul Horia Mihail, cel ce a fost de la bun început arbitrul duelului. "Ne-am apropiat si mai mult, toti trei, mi-au placut repetitiile dintre concerte, din acele mici frictiuni si schimburi de idei au iesit lucruri extraordinare. Si repet, este întotdeauna o mare bucurie sa cânt pentru publicul din tara mea", spune Liviu Prunaru. "Fata de turneul trecut suntem o echipa bine sudata, ne-am adaptat bine într-un timp foarte scurt, eu sunt convins ca va continua...", declara Gabriel Croitoru.

Drumul din acest an începe la Brasov si se încheie la Bucuresti si cu siguranta va aduce bucurii publicului din toate orasele pe care le va vizita, aceasta fiind practic singura miza a acestei încântatoare confruntari muzicale între trei artisti si trei personalitati pline de forta.

Oltea Serban-Pârâu