INTERVIU

COMUNICAT DE PRESA
S-a încheiat a doua confruntare Stradivarius vs Guarneri pe scenele din România
Publicul este cel ce a câstigat Duelul Viorilor

Devenit deja un brand, obtinând notorietate si admiratori de la un an la altul, Turneul ‘’Duelul viorilor’’, organizat de Radio România Cultural si Asociatia Culturala Accendo, a ajuns la finalul celei de-a doua editii.

Publicul din 9 orase ale României a avut privilegiul unic de a asculta în aceeasi seara, în aceeasi sala, doua viori de mare valoare, adevarate opere de arta : Guarneri del Gesu “Catedrala” a lui George Enescu (pusa la dispozitie de Muzeul National „George Enescu”, în patrimoniul caruia se afla) si Stradivarius “Pachoud”, dar si pe cei doi artisti de talie internationala care le mânuiesc cu maiestrie, Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, care s-au duelat arbitrati de pianistul Horia Mihail.

În perioada 12-25 septembrie, cei trei apreciati interpreti au strabatut mai mult de 3000 de km, smulgând aplauze îndelungi de la peste 7000 de spectatori pe care i-au încântat cu un repertoriu atractiv, si alte aplauze, virtuale, de la sutele de mii de ascultatori ce au putut auzi la radio, live, concertul de la Bucuresti. În tot acest timp, cei trei s-au dovedit neobositi în a promova muzica de cea mai buna calitate si valoroasele instrumente ce i-au însotit, în sutele de aparitii în presa scrisa, radio si TV.
Firesc, la final de duel, se pune întrebarea care este câstigatorul. Pentru cei trei artisti, confruntarea a fost de fapt cu propriile forte, decisi fiind sa ofere publicului, venit în numar mare în fiecare seara de concert, un adevarat regal al muzicii: ‘’De când am gândit acest proiect, am realizat ca nu va exista decât un singur posibil câstigator si acela este publicul”, spune pianistul Horia Mihail, cel ce a fost de la bun început arbitrul duelului.
Iar spectatorii au fost de acord, ei însisi neputând decide: „Nu ma pot hotarî, ambele viori suna extraordinar. Fiecare instrumentist are atuurile lui, particularitatile lui. Îmi este foarte greu sa aleg între unul si celalalt. Amândoi sunt la superlativ”, „Sunt doua viori extraordinare, dupa parerea mea doar muzica a câstigat”, „Aceste momente, aceste recitaluri, sunt cele ce îmi fac viata frumoasa, voi pluti pâna acasa, cu aceasta muzica în memorie”, au spus acestia la finalul recitalurilor.

Ne-am fi asteptat ca cei doi violonisti sa fie obositi la final de turneu, dar energia pe care le-a dat-o întâlnirea cu publicul din România îi face sa îsi doreasca si o a treia editie: „Ne-am apropiat si mai mult, toti trei, mi-au placut repetitiile dintre concerte, din acele mici frictiuni si schimburi de idei au iesit lucruri extraordinare. Si repet, este întotdeauna o mare bucurie sa cânt pentru publicul din tara mea”, spune Liviu Prunaru.
Fata de turneul trecut suntem o echipa bine sudata, ne-am adaptat bine într-un timp foarte scurt, eu sunt convins ca va continua...”, declara Gabriel Croitoru.
Initial, în mintea mea Duelul viorilor a fost o joaca. Dar dupa o a doua editie în care aceeasi eroi s-au lasat atrasi în aventura unui turneu dens si obositor de-a lungul si de-a latul tarii, facând sali de peste 1000 de locuri sa para neîncapatoare, am ajuns sa cred ca joaca noastra de-a duelul a devenit serioasa. Si ca o a treia editie în toamna anului 2013 va avea loc cu siguranta. Am început deja sa fim imitati, copiati, sa se inventeze false dueluri cu false viori celebre, ceea ce, mai departe de entuziasmul publicului, e o noua dovada a faptului ca Duelul viorilor este un succes.
a declarat Oltea Serban-Pârâu, redactor sef al Radio România Cultural si director artistic al Orchestrelor si Corurilor Radio.
Aplauzele celei de-a doua editii s-au încheiat marti, 25 septembrie, la Cluj Napoca.


Organizatori: Radio România Cultural si Accendo

Eveniment realizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National

Partener: Muzeul national „George Enescu”

Coproducatori: Radio România Regional si TVR

Sponsori: REVALID, JTI, Zamfirescu, Racoti, Predoiu - Attorneys at law

Transportat de DACIA

Parteneri: Athenee Palace Hilton, Nissa, Societatea de muzica veche

Parteneri culturali: Casa de cultura a sindicatelor - Galati, Teatrul dramatic “Fani Tardini” - Galati, Filarmonica de stat din Iasi, Filarmonica de stat din Bacau, Filarmonica de stat din Pitesti, Orchestrele si Corurile Radio, Filarmonica de stat din Ploiesti, Filarmonica de stat din Sibiu, Filarmonica de stat din Timisoara, Opera Maghiara din Cluj

Parteneri media: Money Channel, Radio România Actualitati, Radio România Muzical, Sapte Seri, Observator Cultural, BeWhere, Cultura, Radio France International, artactmagazine, agentia de carte.ro, Liternet, Crazydeal, România libera, Accente, Style Report, Cocor, Cocor Media Channel


Informatii suplimentare pe www.duelulviorilor.ro.