COMUNICAT DE PRESA

Duelul viorilor - Stradivarius versus Guarneri revine cu ediția a X-a

28 septembrie - 9 octombrie 2021

Turneul DUELUL VIORILOR revine în 2021 cu ediția a zecea prin 6 recitaluri ce vor avea loc la Târgu Jiu, București, Deva, Brașov, Ploiești, Iași în perioada 28 septembrie – 9 octombrie.

Pe scena vor urca Liviu Prunaru – concertmaestrul orchestrei Concertgebouw Amsterdam, care cânta pe vioara Stradivarius Pachoud și Gabriel Croitoru – solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, Filarmonicilor din Cluj-Napoca și Ploiești, care cânta pe vioara Guarneri del Gesu Catedrala (pusa la dispoziție de Muzeul Național „George Enescu”, în al carui patrimoniu se afla), acompaniați de pianistul Horia Mihail.

Longevitatea întâlnirilor duelistice purtând semnatura Liviu Prunaru – vioara Stradivarius, Gabriel Croitoru – vioara Guarneri del Gesu, Horia Mihail – pian, începute în 2011, depaseste asteptarile multora. Atunci, cei doi muzicieni au acceptat provocarea de a juca povestea unui conflict imaginar pentru supremație a familiilor celor doi mari lutieri italieni : Stradivarius și Guarneri reîntâlnindu-se an de an, cu excepția anului 2020.

Privind înapoi la cele zece editii, ne reamintim ca Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru reprezinta o generație de forța a artei violonistice românești aflata acum în deplina maturitate, ca sunt doi muzicieni care au demonstrat în acești ani ca știu sa depașeasca orgoliile unicitații personalitații artistice, ducând acest proiect din cele mai mici orașe ale țarii în care ne aflam, pâna la Carnegie Hall din New York și demonstrând astfel ca muzica și arta pot face ca în mod potențial aceste limite sa nu mai existe. Viata lor concertistica merge mai departe, la fel cea pedagogica, de-a lungul unei stagiuni, zilele în care cele doua viori ramân sa se odihneasca în cutiile lor sunt, practic, inexistente.

Pentru concertele anului 2021, au ales un program extrem de atractiv pentru public, Liviu Prunaru etalând sunetul viorii Stradivarius „Pachoud”, iar Gabriel Croitoru punându-l în valoare pe cel al viorii Guarneri del Gesu “Catedrala”, partea rezervata duelului arbitrat, ca de obicei, de pianistul Horia Mihail cuprinzând unele dintre cele mai populare lucrari abordate în editiile anterioare.

Detalii pe www.duelulviorilor.ro
ITINERAR
28 septembrie, ora 18 – Târgu Jiu, Parcul Coloanei fara sfârsit
30 septembrie, ora 19 – Bucuresti, Sala Radio
2 octombrie, ora 19 – Deva, Sala Pro Arte
3 octombrie, ora 19 – Brasov, Sala Patria
5 octombrie, ora 19 – Ploiesti, Sala Filarmonicii
9 octombrie, ora 19 – Iași, Ateneul National

Pentru concertul de la Bucuresti, bilete exclusiv prin www.iabilet.ro

Producator: Pro Contemporania

Coproducatori: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional

Parteneri principal : BRD Groupe Société Générale, JTI

Cu sprijinul: Muzeul National „George Enescu”, Senia Music

Parteneri culturali si co-organizatori: Primaria Municipiului Târgu Jiu, Teatrul Național din Caracal, Asociația Fiii și Prietenii Caracalului, Orchestrele și Corurile Radio, Primaria municipiului Deva, Centrul cultural Dragan Muntean din Deva, Colegiul Național Decebal din Deva, Filarmonica din Brașov, Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești

Parteneri media: Radio România Actualitati, Mediatrust, România TV, Liternet, Agentia de carte, Observator cultural, Miscarea de rezistenta, Viewfinder Solutions, The Culture Club.