GABRIEL CROITORU

Cu peste 1.000 de aparitii scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogata prezenta în viata muzicala, în tripla postura de solist-concertist al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiesti (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat "Transilvan" al Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca si profesor universitar dr. la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti.

Dinamismul, elocventa interpretarilor sale au putut fi constatate de public în concerte si recitaluri sustinute pe scenele tuturor Filarmonicilor din România si pe podiumuri de concert din întreaga lume. Gabriel Croitoru a aparut ca solist în compania unor orchestre importante, cum ar fi: London Royal Philharmonic, „Gewandhaus Orcheter” Leipzig, Orchestra de camera „Regina Sofia” Festival String of Lucern Chamber Orchestra, Orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon, Ansamblul orchestral din Marsilia, Filarmonica din Cannes, South-west Symphony. Astfel a avut ocazia sa colaboreze cu dirijorii: Leopold Hager, Jacques Bodmer, Odon Alonso, Arturo Tamayo, Emanuel Krivinne, Rudolf Baumgartner, Jean Leber, Michel Tabachnik, Paul Nadler, Hiroaki Masuda, Claude Bardon, Alan Tongue, Cem Mansur, Horia Andreescu, Ion Baciu, Ludovic Baci, Iosif Conta, Cristian Brâncusi, Paul Popescu, Ovidiu Balan, Romeo Râmbu, Gheorghe Costin, Vlad Conta, Petre Sbârcea, Dorin Frandes, Camil Marinescu, Modest Cichirdan, Alexandru Iosub, Emil Simon, Emanuel Elenescu, Valentin Doni, Ilarion Ionescu-Galati si multi altii.

A sustinut recitaluri în: Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Ceha, China, Bulgaria, S.U.A., tari din fosta URSS, Ungaria, România.

Din parcursul evolutiei sale artistice, ca un factor major al progresului sau, se evidentiaza participarea la viata competitionala nationala si internationala. În tara, Gabriel Croitoru a participat si a câstigat numai Premii I la toate editiile concursului „Cântarea României”, este detinatorul Marelui premiu si al trofeului „Lira de Aur” de la Concursul National de Interpretare Instrumentala „C.Porumbescu” Suceava. Este câstigatorul Premiului I la Concursul International de vioara „Henryk Wieniawski” Lublin, Polonia (1979) si la Concursul International de vioara „Pablo Sarasate” Pamplona, Spania (1991), precum si al Premiului pentru cea mai buna interpretare a unei lucrari de Sarasate. Este de asemenea câstigatorul multor altor premii importante, printre care: Premiul II (premiul întâi neacordat) la Concursul International de vioara „Tibor Varga” Sion, Elvetia, Premiul al III-lea la Concursul „N.Paganini” Genova, Italia, Premiul special al juriului la Concursul „Fritz Kreisler”, Viena, Austria si a fost catalogat de catre presa franceza de specialitate, ca „un violonist exceptional, având o tehnica impecabila”, dupa ce a câstigat Premiul al II-lea (premiul I neacordat) la Concursul International „Zino Francescatti” Aix-en-Provence, Franta (1987). Arta sa interpretativa se regaseste în numeroase înregistrari pentru fonoteca Societatii Române de Radiodifuziune (în perioada 1987 – 2008) si pe 8 CD-uri.

Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câstigat dreptul de folosinta si cânta pe o vioara construita în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, instrument ce a apartinut lui George Enescu.

In ultimii ani, artistul a participat la turneele nationale „Vioara lui Enescu la sate” si „Duelul Viorilor: Stradivarius vs Guarneri”, evenimente ce l-au purtat pe scene din numeroase localitati din întreaga tara, unde a fost aplaudat de mii de spectatori entuziasti alaturi de violonistul Liviu Prunaru si de pianistul Horia Mihail.