HORIA MIHAIL

Pianistul Horia Mihail a debutat în orasul sau natal Brasov interpretând Concertul în Re major de J. Haydn la vârsta de 10 ani. De atunci a concertat de peste 1000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu“ din Bucuresti si cu Orchestra Nationala Radio. „Subtilitatea ritmica si articulatia atmosferei si a culorii sunetului au fost de un fel pe care aceasta muzica (Prokofiev) o primeste foarte rar“, se scrie în ziarul Boston Globe, dupa una din aparitiile sale.


Horia Mihail cu Eduard Civil

Dupa 14 ani de studii în România cu prof. Stela Dragulin, la Brasov, si prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzica din Bucuresti, Mihail a urmat cursurile Universitatii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obtinând diplomele de absolvire si de masterat în 1995, dupa o perioada de trei ani

Dupa ce a functionat o perioada de trei ani ca lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brasov în toamna anului 2002 ca solist al Filarmonicii si membru al deja cunoscutei formatii ”Romanian Piano Trio” alaturi de violonistul Alexandru Tomescu si celistul Razvan Suma cu care a sustinut concerte de mare succes în tara si strainatate. Împreuna cu Romanian Piano Trio a realizat cinci turnee nationale de anvergura - sub titlul Music ON, iar împreuna cu violonistul Alexandru Tomescu a fost protagonistul a trei turnee Stradivarius. În urma acestor colaborari au aparut 3 CD uri de trio cu lucrari de Beethoven, Mozart, Schumann, Mendelssohn si 3 CD-uri Stradivarius în duo cu Alexandru Tomescu: Encore, Virtuoso si Romantic.

În aprilie 2011, artistul a sustinut un turneu national de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat “Pianul calator – Pe urmele lui Franz Liszt”, care a stat la baza unui CD live aparut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul l-a continuat printr-un al doilea turneu de aproape doua luni în vara anului 2012 si un al treilea în 2013, care a fost dublat de un CD de studio Beethoven înregistrat la Sala Radio. În 2013, Horia Mihail a lansat primul CD solistic integral alaturi de Orchestra Na?ionala Radio, cu lucrari concertante de Beethoven, Rachmaninov ?i Lutoslawski, iar în 2015 albumul solo Romantic, la aceeasi Editura Casa Radio.

Horia Mihail a participat în ultimii ani la festivaluri precum Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul International "George Enescu", Festivalul international “Nopti pianistice” de la Chisinau, Festivalul Interna?inal de la Ushuaia. Proiectul “Duelul viorilor - Stradivarius versus Guarneri” l-a adus alaturi de violonistii Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru în fiecare an începând din 2011, iar proiectul “Cele trei dive” alaturi de celebrele cântarete Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu si Leontina Vaduva la Iasi, Cluj si Timisoara, în 2011.


Repetitii pentru turneul
Flautul de aur

Proiectele în care artistul a fost implicat în continuare în fiecare an ce a urmat, printre alte proiecte solo si camerale, sunt Pianul calator (www.pianulcalator.ro), Duelul viorilor, alaturi de Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru (www.duelulviorilor.ro), Flautul de aur/ Flautul fermecat (www.flautuldeaur.ro), alaturi de flautistul Ion Bogdan Stefanescu si Vioara lui George Enescu la sate (www.vioaraluienescu.ro), alaturi de Gabriel Croitoru.

În afara scenelor din România, în ultimii ani muzicianul a sustinut recitaluri si concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra, în Danemarca, Germania, Ungaria, Spania, Bulgaria sau Republica Moldova, dar si în Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia sau Japonia.

Împreună cu violonistii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, pianistul Horia Mihail a susţinut în decembrie 2016, cu prilejul Zilei Naţionale a României doua recitaluri în doua prestigioase sali de concert: la Carnegie Hall (Weill Recital Hall), din New York şi la Kennedy Center for the Performing Arts (Family Theater), din Washington, DC.