LIVIU PRUNARU

Violonistul Liviu Prunaru, solist prezent pe numeroase scene ale lumii, este concert-maestrul celui mai bine cotat ansamblu muzical din lume - Royal Concertgebouw Amsterdam.

Recunoasterea internationala a violonistului Liviu Prunaru a venit în urma numeroaselor participari si premii obtinute la cele mai prestigiose concursuri de vioara. În colectia sa de trofee se regasesc: medaliile de aur la Concursul international de vioara Dong-A Republica Coreea (1997), la Concursul international de vioara Rodolfo Lipizer Italia (1991), la Concursul de vioara R. Molinari Elvetia, medaliile de argint la Concursul international de vioara Indianapolis SUA (1998) si la Concursul Regina Elisabeta Bruxelles (1993). Fiecare trofeu câstigat a fost urmat de câte o aparitie publica prestigioasa: debutul sau în New York cu Julliard Symphony la Lincoln Center’ s Alice Tully Hall a venit dupa ce a cucerit Marele Premiu la Juilliard Mendelssohn Competition. De asemenea, colaborare cu Aspen Young Artists Orchestra în 1999 a fost posibila dupa ce a câstigat Marele Premiu la E. Nakamichi Wieniawski Violin Concerto Competition.

Violonistul Liviu Prunaru a concertat ca solist alaturi de orchestre renumite ca: Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Belgium National Orchestra, Westdeutsche Sinfonia, Athens Philharmonic Orchestra, Bari Symphony Orchestra, Orchestra Nationala Radio Bucuresti, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de Camera din Indianapolis, Meridian Symphony, Mississippi Symphony, Juilliard Symphony si Puchon Philharmonic Orchestra din Coreea si multe altele. În aceste aparitii scenice a avut ocazia sa colaboreze cu multi dirijori ca Lord Yehudi Menuhin, Yuri Simonov, Andrew Litton, Peter Braschkat, Georges Octors, Cristian Mandeal, Lukas Vis, Horia Andreescu, Mario Benzecry si Park Eun Seong.

Fie ca solist concertist, fie în recitaluri, Liviu Prunaru cânta frecvent în toate marile orase ale lumii si este invitat în cadrul unor festivaluri prestigioase ca Menuhin, Enescu sau la festivalurile din Bruxelles, Buenos Aires, Wallonie, Flandra, Evian, Atena si Salzburg. Numai în stagiunea 2001-2002 a concertat în America de Nord, Elvetia, Argentina, Belgia, Germania, Italia, Franta si Olanda.

Violonistul Liviu Prunaru a înregistrat numeroase CD-uri cu ansamblul Camerata Lysy. Propriul debut pe CD a fost lansat la Pavane Records si cuprinde lucrari de Strauss, Brahms, Gluck, de Falla, Saint-Saëns si Sarasate interpretate în compania pianistul Luc Devos.

Liviu Prunaru si-a început studiile de vioara la vârsta de 6 ani cu profesorul Oprisan la Craiova, orasul sau natal. Printre profesorii pe care i-a avut se numara domnul Berbec si doamnele Mailat, Adriana Carpen si Cornelia Bronzetti. In aceasta perioada a câstigat sapte competitii nationale si premiul I la Concursul International Kocian, Cehoslovacia.

Invitat de violonistul Alberto Lysy sa studieze cu el la Academia Menuhin din Gstaad, Elvetia, din 1990, Liviu Prunaru avut ocazia sa lucreze cu mari maestii ca Lord Yehudi Menuhin, Igor Oistrakh, Ruggiero Ricci, Nikita Magaloff, Jean-Pierre Rampal, Peter-Lukas Graf si Pierre Amoyal. Dupa aceea si-a completat studiile cu Miss Dorothy DeLay la Juilliard School din New York unde a participat activ la master-class lui Itzakh Perlman.

Pe lânga numeroasele sale prezente scenice, violonistul Liviu Prunaru este în prezent si solist concertist al Filarmonicii Oltenia Craiova. El cânta pe o vioara Stradivarius denumita „Pachoud” construita în 1694.