De șapte ori Duelul viorilor

 

Este pentru a șaptea oara, este al șaptelea an în care rostesc pentru posturile Radio România aceasta sintagma, care a devenit în timp un logo al excelenței: Duelul viorilor. Liviu Prunaru - vioara Stradivarius, Gabriel Croitoru - vioara Guarneri del Gesu, Horia Mihail - pian - în aceasta formula începeam în 2011 joaca de-a duelul. Era un an de reașezari, în care cei trei muzicieni au acceptat provocarea de a juca în piesa unei competiții, a unui confilct imaginar pentru supremație a familiilor celor doi mari lutieri italieni : Stradivarius și Guarneri.

În al șaptelea an, familiile de lutieri sunt dublate de familiile de muzicieni, pe scena aparând alaturi de dueliștii "radiționali" violonista Valentina Svyatlovskaya-Prunaru, soția lui Liviu Prunaru și violonista Simina Croitoru, cea care va cânta alaturi de tatal ei, violonistul Gabriel Croitoru.

Cei doi reprezinta o generație de forța a artei violonistice românești aflata acum în deplina maturitate, sunt doi muzicieni care au demonstrat în acești sapte ani ca știu sa depașeasca orgoliile unicitații personalitații artistice, ducând acest proiect din cele mai mici orașe ale țarii în care ne aflam, pâna la Carnegie Hall din New York și demonstrând astfel ca muzica și arta pot face ca în mod potenșial aceste limite sa nu mai existe.

Ajungând la aceasta a șaptea editie cu patru violoniști și patru viori în patru orase ale țarii, Duelul viorilor se va încheia de Ziua Internaționala a Muzicii, 1 octombrie 2017, la Sala Radio din București, aruncând în mod simbolic manușa pe scena Salii Radio în acordurile încantatoarelor Variațiuni pe o tema de Mozart - Ah, vous dirai-je, maman - pentru patru viori si pian de Dancla.

Scriu acest prolog aflându-ma în mijlocul publicului de la Ateneul Român care aplauda cu entuziasm Suita a II-a de Enescu în interpretarea copleșitoare a lui Cristian Mandeal si a Orchestrei Philharmonia din Londra, una dintre demonstrațiile împotriva evidenței ca muzica lui Enescu poate patrunde în repertoriile marilor orchestre ale lumii.

Nu va voi spune eu aici care este legatura. Ramâne sa o descoperim împreuna.

Sa auzim numai de bine.

Oltea Serban-Pârâu